woensdag 31 augustus 2016

Dinsdag 29 augustus in Nires

Maandag 28-8.

Vandaag lekkere uitrustdag gehad, s'morgens rustig ontbijtje gedaan en vervolgens lekker in het zonnetje de wereld de wereld gelaten. Beetje gekloot op de I-pad en wat gelezen over de omgeving.
In de middag vers brood bij Klari besteld, deze bakt zelf hun eigen brood en al het andere gebak.
Verder samen in de groentetuin wat verse tomaten, paprika en kool geplukt.
Rond een uur of drie werden wij geroepen en moesten gezamenlijk met Kees, Lammie, Klarie en haar zuster een grote watermeloen wegwerken. Vervolgens met het hele stel nog een paar zakken bonen gedopt. deze worden door Klarie in kleine potjes gedaan en dan ingemaakt.



Zelf hadden wij ons vers brood met gebakken tomaat beloofd. Pappa doet dit altijd in de vakantie, maar nu met verse ingrediënten.
Het was weer een heerlijk maaltje zo eenvoudig maar toch voedzaam.
Recept: 5 rijpe vleestomaten.
             2 eieren om af te binden.
Peper en zout naar smaak toevoegen.
Tomaten kleinsnijden en in eigen sap bakken tot een smeuïge massa.
Vervolgens eieren breken en gelijk door de tomaat pap roeren, tot het een lekkere brij is. Daarna zout en peper toevoegen en vervolgens op de boterham smeren.

Verder op de avond de landkaarten op tafel gelegd en de route voor de komende week uitgestippeld.

Dinsdag 29-8
Verder via een gedeelte van de aan reisroute terug naar het noorden van Roemenie, het zogeheten Transylvanie door geweldige bossen en langs mooie vergezichten richting Baja Mare en vervolgens naar het plaatsje Sapanta. Dit dorpje is bekend om het vrolijke kerkhof.


 Hier zijn dus alle graven versierd met een uitbeelding van het beroep of zijn van de overledene, tevens staat er in gedicht vorm wat en hoe het leven van de persoon begon en ook geëindigd is.
Ergens rond 1930 heeft de lokale beeldhouwer Stan Ioan Patrasj de eerste vrolijke grafsteen gemaakt, naast sculptuur had hij ook  " oor " voor gedichten en een oog voor kleuren. Hij heeft voor het eerst een rijmend grafschrift op een grafsteen gegraveerd en vervolgens in stralende kleuren geschilderd.





Dit is een doorkijkje naar het oudere gedeelte van de begraafplaats.

Vooral de kleur blauw komt steeds weer terug, de verklaring die wij kregen was, Blauw is de kleur van de hemel, daar waar alle zielen naar toegingen.




Er werd tijdens ons bezoek driftig aan de nieuwe kerk gewerkt,
Over het algemeen vonden wij dat de religieuze gebouwen in Roemenie er vrij nieuw en uitstekend onderhouden uitzagen.



Het betonnen geraamte word met rotsblokken opgesierd zodat het een gemetselde muur lijkt.






Deze metselaar gooit net de specie in de juiste voeg en werkt hem dan vervolgens met het voegijzer af.

Op de zijbeuken worden met kleine goud kleurige steentjes het beton weg gewerkt en op de grote vlakken komen muurschilderingen van diverse heiligen.



Rechts op de foto is het kale beton nog te zien, links is er met allemaal kleine mozaiek steentjes al een bekleding van de zijbeuk gemaakt.           Je zou bijna zeggen monniken werk.






Hier is al een afbeelding op de betonnen ondergrond gemaakt. het uitvullen zal met gladde specie gedaan worden en dan vervolgens zoals bij zovele kerken en kloosters in Roemenië met fresco's beschilderd worden.







Op de onderste foto een doorkijkje over de begraafplaats naar de nieuw kerk die naar verluid over 4 jaar gereed zal zijn.



Tegenwoordig zijn de twee leerlingen Toader Turda en Vasile Stan bezig met het maken van nieuwe grafzerken en het restaureren van de oudere zerken'

Van hieruit naar het woonhuisje van de veroorzaker van al deze grafmonumenten.






Deze mistroostig kijkende man is dus de vele malen onderscheiden en hoog gewaardeerde kunstenaar.                   Stan Ioan Patrasj.
                           
Het geheel was erg mooi versierd maar toch ook erg spartaans ingericht.


Na deze culturele ontdekkingsreis door naar de camping Dorna Eco in Dorna Candrenilor.
Het werd een helse tocht, aanvankelijk liep alles voorspoedig, mooie wegen en vergezichten, op een gegeven moment moesten wij afbuigen en weg nummer 15 volgen via Viseu de Sus om naar de camping te gaan. Uiteindelijk hebben wij deze weg met een gemiddelde van kruipen tot 30 Km/u over een afstand van 50 Kilometer in 2 1/4 uur weten af te leggen.
Dus uiteindelijk niet om 17 uur maar om 20.30 uur op de camping aangekomen.

Over de inhoud van de kastjes hebben wij het maar niet !!!!

Tot overmaat van ramp totaal de trouwdag van Marc en Ilse vergeten !! 
Dus morgen woensdag de 30e alsnog een berichtje sturen en S' avonds maar borreltje op hen nemen..

De foto's en het relaas volgen bij de volgende editie van onze blog.