donderdag 1 september 2016

Woensdag 30 - 8 van Sucevita naar Bicaz.


Woensdag 30 -8  2e deel.

Vanuit het klooster van Sucevita weer richting zuiden getrokken, onderweg nog lekker in het zonnetje gelunchd.

Tot we in de verte weer een kerk zagen glinsteren in de zon, er kwam een oogverblindend licht van het dak op ons af. Dus camper op parkeerplaats en op onderzoek uit.

Bleek dat de kerk van het klooster een compleet nieuw dak gekregen van messing platen en goten.


Op de foto valt de glans wat tegen, maar in werkelijkheid was het een schittering van gereflecteerd licht.




De dakgoten en regenpijpen waren nog maagdelijk schoon en glommen van nieuwigheid, Welke non zal straks het koper moeten poetsen ? 

Deze hoop schroot is het oude zinken dak en rest delen van de nieuwe dakbedekking. 





Bij deze kerk blijkt maar weer eens, " niet alles is goud wat er blinkt " maar dat het geheel opviel vanaf de weg is wel duidelijk.









Toen wij onderweg nog een kleine pauze hadden ingelast, kwamen er een paar zwerfhonden bij ons kijken of er misschien iets voor hen te halen was. Wij hadden nog wat restjes en dat was voor hen een feestmaal. Pappa geeft hier nog een paar plakjes worst, en een bakje water was voor hen een heerlijk middag maal. Eerst waren er twee later ontdekte Wilma er nog een die in de schaduw onder de camper lag. Deze met plakje worst gelokt en toen hij dit pakte, konden wij zien dat het beestje een ontstoken oog had. Hij had er veel last van, maar we hebben er niets aan kunnen doen, al had Wilma het er moeilijk mee. Ik heb haar gezegd, als je het oog wilt schoonmaken moet je het dier vasthouden, het zijn tenslotte vrij lopende beesten, ik weet niet wat er gebeurd als je hem vasthoud. Geen risico nemen en de natuur zijn gang laten gaan.

Vervolgens verder gereden naar het plaatsje Bicaz, hier is een Camperplaats bij het Motel Cristina.
Hier aangekomen was er inderdaad plaats, wij moesten op het asfalt tussen de cabana's een plekje zoeken en we mochten de toiletten en douches onder in het hoofdgebouw gebruiken.


Op de veranda's van de cabana's lagen de hele tijd een aantal plaatselijke honden te slapen en als er een begon te blaffen was de hele bende weer in rep en roer. Weg sturen door het personeel hielp maar voor korte tijd. Het waren hardnekkige blijvers.


Aangezien wij hier weer WIFI hadden kon er weer aan de blog gewerkt worden, alleen op het terras van het motel was er bereik.

Dus eerst lekker gegeten, kaasplankje vooraf en Wilma gegrilde kippenborst en ik gegrilde varkens medaillonnetjes met gebakken aardappels met bacon en uitjes en een salade voor de kleur erbij.




Links: De gang naar de douches en de toiletten, let op de tegels, alle ruimtes in het trappenhuis, gangen, toiletten en bad ruimte waren in eenheid en uniformiteit uitgevoerd. Vermoedelijk in partij ingekocht en verwerkt.





Eerst nog een avondwandeling naar het strand gemaakt, was 500 meter steil naar beneden, kwamen er langs een brandweer kazerne waar de manschappen stand-by waren.




Grote bluswagen staat startklaar voor calamiteiten.



Mannen zitten in een vakantiehuisje waar een bord op gemonteerd was met de uitleg dat deze hut toch de brandweer kazerne van het dorp is !








Verder stonden er nog een aantal vakantie huisjes en was er een heuse aanleg steiger voor een plezier/rondvaart boot. Ook was er een hotel in aanbouw en een drijvend hotel in het stuwmeer.






Door deze dam is het grote stuwmeer ontstaan, er is een stukje plezier vaart met waterfietsen en motorboten mogelijk, het kleine witte stipje op de rechter foto is de rondvaart boot waar je mee op het meer kunt varen.








Het drijvende hotel. Een eenpersoons kamer kost per nacht 100 Lei is +/- E 25,00, tweepersoonskamer p/n 120 Lei en familie kamer P/n 150 Lei.

Maar eerlijk gezegd wij boeken hier niet, Warm water ketel werd op hout gestookt, moest men steeds controleren of ie nog wel aan was, en de hele schuit was niet de reinste die we gezien hebben.
 ( misschien wat voor herrie op de hotelboot ) . 

Morgen door een fantastisch natuur gebied richting de camping Mustang in Campu Cetatii.

Grtjs en tot Blog.


Vervolg 29-8 Helse rit op weg 18. en 30-8 Klooster Sucevita

Dinsdag 29-8

Een schotse Quilt deken is nog netter gemaakt als het wegdek op deze weg, het is een schitterende natuur waar je doorheen rijd, alleen de chaufeur ziet er geen flikker van, je bent alleen maar bezig met de weg en zijn obstakels. Dit is nog een fatsoenlijk stuk wegdek, verderop was vanwegen het gestuiter geen fatsoenlijke foto te maken.





Als je weer wat snelheid kunt maken lopen er wel weer paard en wagen en een bende koeien over de weg.



Uiteindelijk kwamen wij nog een aantal kampen met zigeuners tegen op deze route, de foto geeft een beeld van het beste kamp waar wij een foto durfde te maken.
De eerdere kampen waren echt krotten met plastic afgedekte caravans en houten hutten waaruit dikke schoorstenen naar buiten staken en hun walm de lucht in gooiden.

Wij hebben er niet gestopt omdat het geheel er niet vriendelijk uitzag.















Na dat de weg weer normale vormen aan nam konden we richting camping rijden, op de plaats van bestemming ( coördinaten ) was er geen camping te zien. Even verderop liep een man op de weg, wij de gok genomen en hem aangesproken. Wonderwel konden wij communiceren en hij zei dat we achteruit moesten dan zou hij de poort open maken. Bleek de camping een gedeelte van het weiland te zijn waar de boel gevlakt was en er water en stroompunten gemaakt waren.



De afrit was redelijk steil en smal, er moest goed gemanoeuvreerd worden om niet naast het pad te komen.
Er verscheen een oudere dame die ons in het Roemeens verwelkomde, Wilma kreeg gelijk een telefoon in haar handen gedrukt, hier mee maakte de eigenlijke campingdame zich bekend.
Omdat zij zelf op vakantie waren hield moeders een oogje in het zeil. Na een wat lastig gesprek in het Engels werd de prijs van 30 Lei zonder elektra afgesproken. ( Is ongeveer E 7,50 ).


Het water was van een goede kwaliteit ( eerst geproefd ) dus de tank weer gevuld.

Omdat het al laat geworden was de Raclette kaas gegeten op het laatste brood van Klari.

Verder de route voor de volgende dag uitgezet en slaapmutsje genomen en lekker het mandje in. Vannacht geen blaffende honden, heerlijk geslapen.




Woensdag 30 - 8

Vanmorgen op tijd weer opgestaan, ontbijtje genomen en tot schrik ontdekt dat de kinderen gisteren hun trouwdag hadden.  Als nog een paar SMSjes gestuurd en vervolgens de steile oprit naar de weg opgegaan. Oma kwam er al aangelopen en zou het hek achter ons sluiten. We moesten een klein stukje terug op de weg die wij gisteren naar de camping hadden gereden. De rit ging verder noordwaarts richting de Moldavische grens in de provincie Botosanie zijn erg veel kloosters en een van de bekendste is het klooster in Sucevita. Het was ook inderdaad een erg mooi klooster.






De toegang werd pas gegeven nadat we bij de poortnon een aantal kaartjes hadden gekocht, 5 Lei pp en 10 Lei om te mogen fotograferen.

Vervolgens op het binnen terrein eerst een rondje gedaan en het geheel op de plaat vastgelegd.

De schilderingen op de buitenzijde waren erg goed gebleven. het klooster is gebouwd van 1586 to 1604, of dit de originele fresco's zijn weten wij niet zeker. Maar mooi was het in ieder geval.





Deze trap leidde naar een overdekte loopgang op de buitenmuur, hier konden de nonnen ( geen pater gezien ) bij slecht weer alsnog hun wandeling in gebed doen.




Het gehele zijvlak aan de achterzijde van de kerk was het beste bewaard gebleven.

Hier een paar detail foto's van de gevel.





Na de buiten bezichtiging nog even in het museum geweest, hier een stiekeme opname van een paar wand kleden gemaakt. Deze waren geschonken door de afgebeelde prinsen in de jaren 1604 en 1606.

Fotograferen mocht alleen buiten.



Vervolgens de eigenlijke kerk bezocht, in het voorportaal was een houten stelling opgebouwd, hier waren een paar kunstschilders de Fresco's weer aan het herstellen.


Verder was het verboden te filmen en/of te fotograferen. Heb ik ook netjes gerespecteerd, echter de plaatselijke bevolking was met hun mobieltjes de boel aan het fotograferen en ook nog aan het filmen.

DUS !!!!


 


Verder was er nog een relikwie schrijn en een aantal mooie wand schilderingen te bewonderen.

 

Na deze bezichtiging weer verder getrokken naar de volgende overnachting plaats. Onderweg nog paar maal genoten van de mooie natuur en de vergezichten. S' avonds borreltje op de kinderen genomen en nog wat aan de blog gewerkt.

Grtjs en tot de volgende pagina.