woensdag 24 augustus 2016

Woensdag 24 augustus Osiek.


Woensdag 24-8 Osiek op camping Molo.

Na een enerverende reis door het zuiden van Polen, de oorzaak hiervan is ons eigen idee, om zoveel mogelijk de snelwegen te vermijden. De kwaliteit van de wegen is gemiddeld goed, op het moment van binnen doortje hobbelt het glaswerk in de kastjes nogal. Verder is het goed te doen, de gemiddelde poolse automobilist houd wel van opschieten. Zoals bij ons in de jaren 80 en 90 is het inhalen van elk voor je rijdend voertuig een must op twee baans wegen. Zijn nu aangekomen op de camping Molo. Het is een geheel nieuw complex aan een mooi meer met hotel, restaurant en een moderne camping.
Aan de heg is te zien dat alles nog nieuw is.




De Camping is voorzien van het modernste sanitair, de elektra/ en water aansluitingen bij de plaats, de warme douche's, zijn allemaal inbegrepen bij de astronomische prijs van  PLN 56 ( 13,56 euro) per nacht.
Waterfietsen in allerlei vormen en maten varen op het meer tussen de waterfonteinen door.
 Aan de rand van het meer is een vlonder gemaakt waarop een aantal tafels en stoelen van het restaurant zijn geplaatst.


Wij hebben na het avondeten de wandeling om het meer gedaan. was ongeveer 35 minuten, maar dan krijg je toch een beter idee van dit stukje recreatie. Voor poolse begrippen erg luxe maar naar onze maatstaven een goede plek om je vakantie te houden.









S'avonds werden de fonteinen in het meer met verschillende kleuren verlicht, was een mooi schouwspel.

Vanavond lekker buiten gezeten en na de koffie lekker wezen douchen, en vervolgens blog bijgewerkt. Gaan morgen door naar het plaatsje Hrabusice in Slovakije. Hier op camping Poddlesoc deze hebben wij reeds tweemaal bezocht, nu eindelijk een wandeling in de kloof en de gorge maken, omdat er diverse stalen klimrekken en trappen in zitten was dit met Joey niet mogelijk om te doen.

Hopelijk kan ik dan ook wat natuur foto's bij de blog bijvoegen.

Voor nu Welterusten en tot Blog.

Start van de reis op maandag 22 augustus 2016

Maandag 228-8-2016.

Vanmorgen vertrokken onder begeleiding van de tranen uit de hemel van de achterblijvers.
Tot ver in Duitsland bleven de ruitenwissers actief, na de middagpauze begon er een bleek zonnetje ons te vergezellen op de reis.
Op een paar kleine op stoppinkjes na verliep de reis voorspoedig, eenmaal de snelweg verlaten om naar onze eerste stop en overnachting plaats te gaan kwamen wij weer door de typische Duitse dorpjes, ook in deze omgeving heten de meeste weer Umleitung, gevolg weer een hoop gemekker van de navigatie Truus, en toch maar weer de kaart op schoot nemen.
De gezochte CP in Torgau is aan de kade van de rivier de Elbe, en op deze plaats is een historisch monument opgericht voor de samenkomst van de Amerikaanse en Russiese troepen aan het einde van de tweede wereld oorlog.
CP in Torgau aan de Elbe

Het monument met op de achtergrond het kasteel.

Deze tekst was er in drie talen, dus engelse maar gepakt.








Op loopafstand van de CP is het indrukwekkende kasteel van Torgau gesitueerd. Het is een museum en conferentieoord. Tevens is er op de binnenplaats een geweldige gebeeldhouwde trap aan het gebouw bevestigd.

Bij de entree over de slotgracht is er in deze watervrije gracht een beren verblijf, hier zijn drie beren (welke wij s' avonds niet hebben kunnen zien) ondergebracht. Vroeger was dit bij kastelen een vrij normale situatie.


















Het kasteel zelf is waarschijnlijk een paar maal gerestaureerd, via de zij ingang ( hier beneden afgebeeld ) kan je door de gang in de toren naar de binnenplaats doorlopen.



Een overzicht vanaf de binnenplaats op de gevel met trap.
 Het was jammer dat het vroeg begon te schemeren en wij pas na onze wandeling de schoonheid van dit kasteel hebben ontdekt.

Maar in een volgende trip opnemen voor een volgende en uitgebreider bezoek.
Het geheel lijkt exact op de trap van Michelangelo in het kasteel van Chambord. de tegen elkaar wentelende treden zij een geweldig stukje vakwerk.

Tijdens de wandeling zagen wij nog een fabriekje liggen, bleek een gedeelte van het Villeroy&Boch concern te zijn compleet met verkoop hal voor particulieren.




Na een rustige nacht het ontbijtje gemaakt en de camper van de blokken gehaald. De volgende overnachting staat gepland bij Sierzawa op de camping Zorza Poranna, Deze camping wordt beheerd door een nederlands echtpaar, 10 jaar geleden verkochten zij hun huis en trokken naar Polen.
Het enigste wat zij hadden was een adres om te overnachten, na een zoektocht werd een oude vervallen boerderij gekocht. Na 3 jaar renoveren was de B&B en de camping gereed.





 De camping zelf is in de oude boomgaard, de appeltjes vallen regelmatig op en  rond de camper. Er zijn ook nog een aantal pruimenbomen met heerlijke vruchten er aan.

S'avonds nog een wandeling rond de camping gemaakt, wel een groot aantal wild hutten gezien maar verder niets. De volgende route en overnachting plaats uitgezocht en op tijd het mandje in.
Het doel is camping Molo in Osiek ongeveer 15 kilometer van Osiwicem (Auschwitz).

Grtjs en tot volgende Bladzijde.