vrijdag 16 september 2016

16 September rustdag Boyanovo.



Vrijdag 16 September,

Vanmorgen lekker uitgeslapen, het uur tijdsverschil beginnen wij nu aan te wennen.  8 uur in Holland is 9 uur hier. Dus RTL late night duurt hier tot half 1 s'nachts, dan voor het slapen nog klein blokkie om is dus elke avond laat. De gemiddelde Bulgaar ligt al om 1/2 10 op zijn bed, maar zijn ook veel vroeger wakker.

De camping waar wij zitten is het eigendom nam Guy & Janet zij hebben 10 jaar geleden op 60 jarige leeftijd de stap hiernaar toe gemaakt, Hij is gestopt met werken en zij had een pensioen, de eerste 6 maanden hebben zij in hun camper geleefd, en het huis compleet gestript van binnen en met hulp van ingehuurde Bulgaren weer opgebouwd.

Links is het toiletblok met ecoshower zoals Guy het noemt, let op kunststof buis op het dak.
De gebouwen rechts zijn van de originele oude bakkerij, omgebouwd naar twee verhuur cottages met eigen faciliteiten.

De oude bewoner was de bakker van het dorp, tot hij bij een ongeval een been verloren heeft en zo doende zijn beroep niet meer kon uitoefenen. De oude oven hebben Guy & Janet weggehaald.

Een heerlijk stekkie, later op de dag veel schaduw van de walnotenboom.

Een van de grootste uitdagingen is de elektrische bedrading in de woning, er komt een inspecteur controleren of de bedrading conform de voorschriften is uitgevoerd. Bij wettelijke bepaling mag er in elke kamer van het huis een lichtpunt en een stopcontact aanwezig zijn. Als de inspectie is geweest mag alles met verlengsnoeren en wat er zoal te krijgen is worden er clandestien lichtpunten en stopcontacten aangelegd. Maar als je geld schuift kan dat ook gelijk en fatsoenlijk uitgevoerd worden.

Na het vertrek van de russen is het land nog verder in chaos geraakt, de bureaucratie is zo corrupt als maar kan zijn. Een klein voorbeeld van Guy, in een tijdsbestek van 6 jaar zijn er 11 ministers van transport geweest. Een zit er momenteel in een grote villa op Kreta, een ander zo hij weet in een nog grotere villa in Cuba. en de rest hebben hun zakken goed gevuld en zitten her en der in het land van de poen te genieten.

De verzekering van een auto hier kost ongeacht de uitvoering ongeveer E 50,00 per jaar. Maar is alleen geldig voor schade aan anderen en in het land zelf, uitbreiden naar All-risk is onmogelijk.
Schade in het buitenland is zo goed als niet gedekt.

De arme dorpelingen en boeren die geen inkomen hebben en ziek worden hebben een heel ander probleem, er is hier geen ziektekosten verzekering, als je geld hebt dien je de kosten ook gelijk betalen, als je niets hebt en je krijgt een recept of een rekening voor medicijnen, dan moet je dat afgeven bij de burgemeester, deze controleert of je inderdaad niets kan betalen en dan betaald de gemeenschap.
In tegen prestatie krijgt die gene dan een taak ( b.v. schoonvegen van een paar straten, opruimen van zwerfvuil en andere werken voor de gemeenschap )  alleen in de praktijk is het niet goed te herkennen.

Het dorpje zelf is redelijk armoedig, Alleen de kerk en een paar huizen, zoals van Guy & Janet zijn goed onderhouden.




Deze huizen zijn gewoon bewoond, en niet door de zigeuners,




Deze zitten bij elkaar in een deel van het dorp, meestal in flatwoningen en andere grote gebouwen.




Onder in een van deze flatgebouwen was de plaatselijke supermarkt, deze klant was erg blij met deze winkel.

Op het hek naast de poort met het huisnummer, hangt een aanplak biljet, hierop is vermeld dat de bewoonster van het pand is overleden, alle gegevens staan erop naam, leeftijd geboren en tenslotte overleden. zolang er nog familie leeft blijft dit biljet hangen. Het pand is waarschijnlijk niet meer bewoond en zal uiteindelijk in storten. 
Nog een stukje Russische glorie, uit het jaar 0.







Het huis links is een van de betere woningen, de buitenmuur is nog in herstel maar de rest is Oke.















Hier nog een indruk van de wegen in het dorpje.


Van erg slecht tot kinderkopjes uit zijn verband, alles hebben ze hier.















De twee belangrijkste punten in het dorp.
Boven : de bron en wasplaats.

Rechts: de Kerk,was helaas gesloten, dus geen beelden van binnen.






Na een lang gesprek met Guy, nog een aantal bezienswaardigheden uitgezocht, morgen richting Sliven.
Hier is een lift die naar het hoogste punt van Bulgarije gaat ( ongeveer 3000 meter ), Probleem kan worden dat er te weinig mensen naar boven willen, dan kan het ook met de camper, maar liever met de lift.

Grtjs En tot na onze hoogte reis.