zondag 25 september 2016

22 September Rila Klooster.


Donderdag 22 September,


Vanmiddag aangekomen in Camping Zodiac, deze ligt op ongeveer 1 kilometer van het klooster.
Bij aankomst waren er nog twee campers op het terrein, beide oudere echtparen waren op een herinnering- reis  zoals zij het noemden. Beide paren kwamen uit de voormalige DDR, en gingen nu de plaatsen bezoeken die zij in het communistische tijdperk mochten bezoeken. in deze periode was het alleen toegestaan om in Roemenië, Bulgarije of Rusland op vakantie te gaan.

Uiteindelijk bleek dat wij de allerlaatste gasten van de camping waren. Het restaurant was al gesloopt, en een groot deel van de huisjes gaan ook tegen de vlakte. Er zal een groter hotel met nieuwe huisjes gebouwd worden en de camping ging verdwijnen.








Met een mooie wandeling door het bos steeds maar het riviertje volgend komen wij langs de tweede camping ( Bor ) deze ligt iets meer in het bos en is wat minder geschikt voor campers, hoofdzakelijk heeft men hier huisjes te huur en een kleiner grasveld voor kampeerders.








Het is al een heerlijke wandeling met zo'n kabbelend beekje naast je. om elke hoek waren er weer mooie plaatjes te schieten.

 De bergen op de achtergrond waren aan het zonnebaden en gaven een majestueus aanzicht.





Vlak voor de ingang van het klooster was er nog een groot hotel met wat terrasjes en de nodige souvenirwinkeltjes, deze hebben buiten de normale prullaria ook veel het bekende aardewerk in hun assortiment.

De hoofdingang van het klooster is via een poort, het was eigenlijk wel bijzonder dat er voor het bezoek geen kaartjes nodig waren. Vele kloosters en kerken deden dit wel, al zijn de bedragen niet groot.




Eenmaal door de mooi beschilderde toegang kom je op het binnen terrein van het klooster.


Na een eerste indruk van het geheel, ga je pas echt zien waarom dit klooster het Jeruzalem van Bulgarije genoemd word,
De mensen die dit geheel bezoeken zijn net pelgrims, met religieuze eerbied betreden zij de kerk in het midden van het complex.

 Het zwart wite gedeelte is uit steen opgebouwd, het rode op de gevel zijn geschilderde lijnen, ook het geel zwart is geschilderd, maar het geeft een prachtig geheel en is indrukwekkend mooi.







De losse klokken en uitzichtstoren met hierin het souvenirwinkeltje is nog uit baksteen.






Op de foto beneden, een zij aanzicht van de kerk en een gedeelte van de kamers van de monniken op de achtergrond.





Het gehele complex is rondom de kerk gebouwd en telt drie verdiepingen. in het midden van elke vleugel een open toegangstrap.

Op deze foto is het werk van het dichtmaken van een van de toegangen te zien. Zal wet met de winterse omstandigheden te maken hebben.



In het voorportaal van de kerk zijn de mooiste schilderingen aangebracht, hier mocht iedereen naar hartenlust fotograferen en deze voor eeuwig vastleggen.


Op een van de hoeken onder het portaal stond deze marmeren fontein, in de grote bak was een zinken bekleding en boven op de vredesduif.

Deze schildering gaf het lijden in de hel weer.


Binnen in de kerk was het een no picture zone, maar met telelens op afstand door de deuropening toch nog het altaar en iets van de sfeer in de kerk kunnen vastleggen.



In de galerij was ook een deel van het scheppingsverhaal uitgebeeld.





Als eerste schiep god de man, Adam.




  Deze liep alleen door het paradijs, maar al snel ( net zoals bij de huidige mannen ) sloeg de verveling toe.

Na een praatje met god en het uitleggen van zijn eenzaamheid, schiep god uit een van zijn ribben de vrouw in zijn leven, Eva.

Vanaf dat moment was het paradijs de wereld geworden, het verdere verloop van de geschiedenis is veelal beschreven en uit gewerkt.




Boven : later nogmaals een afstandsfoto kunnen maken van het interieur van de kerk.



Links : het front aanzicht van de kerk


Onder : bij de poort nog een bewaker en terug naar de camping.





S'avonds de foto's nogmaals bekeken op de lap-top en het verhaal van onze buurman over hoe het was in de jaren 80 in de DDR.

Hij vertelde ons ook hoe Bulgarije is ontstaan.  Na het creëren van de wereld en het verdelen van het land onder de volkeren was hij aan het rusten, op een gegeven momwnt kwamen er een paar Bulgaren naar hem toe, deze vroegen aan hem " waar is ons land ? " Tja, hij was hun vergeten, dus nam hij een stukje van het paradijs en scheef dit tussen de landen die nu om Bulgarije liggen in.

Wij kunnen beamen dat het land zeker een paradijs is met al zijn prachtige natuur en het uitzonderlijke klimaat.

Wij zullen zeker nog eens met onze camper ( de " Eden 614 " ) het paradijs van Bulgarije gaan bezoeken.


Grtjs en tot in Sofia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten