dinsdag 6 september 2016

Dinsdag 6 september Sinaia Kasteel Peles

Dinsdag 6 september.


Dinsdag 6 September,


Vanaf de camping in Cheile Rasnoavei. naar het Kastelul Pelles.


Het is werkelijk voor Roemeense begrippen schitterende camping, ook het prijs niveau is niet op de voor dit land geldende waarden.

Voor de camper en 2 personen rekent men hier 80 Lei per nacht.

In vergelijking bij " de Oude Wilg " voor twee
nachten 98 Lei.
Er was ook een grote overdekt eet keet.





Het terrein is gekoppeld aan een groot pension met 26 kamers, omdat hier regelmatig conferenties en scholingen gehouden worden, heeft de eigenaar een leger voertuig gekocht. Het is een rijdende keuken met van die enorme roestvast stalen bakken waar in gekookt kan worden.
Meestal op de slotavond van zo' n sessie wordt er dan voor ongeveer 80 personen gekookt en gaat men in de links afgebeelde keet eten.




Van uit de camping naar Sinaia is ongeveer 35 Km. maar met de wegen hier ben je toch nog effe onderweg. Weer een stuk de bergen ( Karpaten ) in, allerlei haarspeld bochten en stijgingen verder stond er midden voor een on overzichtelijke bocht een vrachtwagen met een lekke band, met de nodige voorzichtigheid erom heen en verder op pad.

Wij hadden de tip gekregen om bij het monistair van Sinaia te parkeren, bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Camper is immers langer als de gemiddelde personenauto, maar vriendelijke parkeerwacht hielp ons gelukkig na betaling van 10 Lei voor de hele dag aan een plekje.


De schuinte van het plekje is haast niet te zien, maar toen wij binnen in de camper waren hadden wij heet gevoel, net als in de show Alles mag op Vrijdag, de schuine wand scene kwam spontaan bij ons op.

Het Kastelul Pelles is het zomer kasteel van Carol 1 de eerste koning van Roemenië, aangezien zijn hoofd opvoeding in Duitsland en de vrouw die hij trouwde ( Elisabet regentesse van Roemenië en van Duitse komaf is ) moest het paleis veel Duitse invloeden en uitstraling hebben.


Het grootste deel van de bouw is ook door Duitse arbeiders gedaan.

Hier een blik op de binnenplaats.

Het is net een sprookjes kasteel als je de eerste blikken erop kan werpen. Je gaat vanzelf een paar momenten alles op je in laten werken. Het geheel heeft een enorme uitstraling ook al ben je nog zo'n 300 meter van het kasteel verwijderd.

De gebruikte materialen geven zo'n warme sfeer aan het geheel, De stenen onderpui gemaakt uit rotsblokken, daarboven de keurig licht geel gepleisterde wanden en hierin opgenomen de donkere houten elementen zoals in de vakwerk huizen in Duitsland, en vervolgens de leistenen afwerking van de daken.

Het geheel is perfect in balans.

Als je na de helling dan langs het voormalige koetshuis komt, hier is nu een horeca uitspanning gemaakt, vooral om na de tour door het kasteel weer bij te komen en bij een drankje het geheel nogmaals aan je voorbij te laten gaan.



De allergrootste verrassing kregen wij bij het ticket loket, de toegangsprijs met uitbreiding voor de tweede verdieping koste 50 Lei pp, echter voor senioren 25 Lei pp.

Eenmaal in staat om naar binnen te gaan moesten wij ons aansluiten bij een gids, alleen door het kasteel gaan is niet mogelijk. Hebben dus de Engelse gids maar gevolgd, nadeel was dat de groep erg groot was, dus niet alles kunnen volgen.


Wij moesten allemaal van die plastic operatie kamer sloffen aan voor we verder mochten, ook werd er streng opgelet of je wel 32 Lei betaald had om foto's te mogen maken. Bonnetje werd met een paperclip aan de draagband van de camera bevestigd en onderweg nog regelmatig gecontroleerd.

Links een klein gedeelte van de wapen verzameling aan de muren in de wapenkamer.
De koning was een verwoed verzamelaar van wapens in allerlei vormen en doelen om ze te gebruiken.

Er was ook een compleet harnas voor paard en ruiter opgesteld. Het gewicht voor de ruiter van het harnas is ongeveer 100 kilo, die van het paard heb ik niet kunnen opvangen.








Na de  wapenkamer kwamen we in een werkkamer van de  koning, echter grote malheur de accu van het fototoestel melde dat ie leeg was.
Had hem nog speciaal in de nacht aan de voeding gehad, maar stom een universeel kabeltje van de telefoon van Wilma gebruikt, NIET meer doen dus.



Vanaf nu afwisselend foto's met telefoon gemaakt, wel iets mindere kwaliteit, maar toch nog beelden uit het paleis voor de blog.




De centrale ontvangsthal met enkele specifieke onderdelen. Ontzettend veel houtsnijwerk en gebeeldhouwde panelen.

In een hoek een spiraaltrap van de eerste naar de bovenste verdieping. Wij mochten deze trap niet beklimmen.

Op dit moment zijn de begane grond, de eerste en enkele prive ruimtes van de koning en koningin te bezichtigen. Volgend jaar kunnen ook kamers op de tweede en derde verdieping bezichtigd worden.

Het kasteel heeft geen enkele schoorsteen op het dak, wel zij er een aantal nep open haarden in verschillende kamers.

In 1936 is het kasteel omgebouwd op centrale luchtverwarming. via verschillende kanalen en goed weggewerkte roosters word warme lucht vanuit de kelder ( stookruimte ) het paleis ingeleid.
Tevens zijn er toen overal waterleidingen en elektra voorzieningen aangelegd. Er is gelijktijdig een centrale lift geïnstalleerd, met al deze voorzieningen liepen de eigenaren voor op de gemiddelde paleis bezitters. Het kasteel heeft 30 badkamers allemaal met stromend warm en koud water.




In de ontvangsthal zijn rondom in de boven trans afbeeldingen van 18 stuks kastelen die in Roemenië en Duitsland tot de bezittingen van de koning behoorden.



De taferelen zijn niet geschilderd maar ingelegd met diverse soorten hout.


   Een van de nep haarden die geïnstalleerd zijn voor de uitstraling en de sfeer.




In de Venetian kamer een marmeren schouw en meubels uit Venetië, ook het behang is hierop aangepast, het is een zijden brokaat uitvoering.

Daarnaast is de concertzaal, deze is Engelse stijl uitgevoerd, en er staan 100 gelijke stoelen opgesteld.

Er is een speciaal orgel in deze zaal gemaakt in 1906 in Wenen, het speciale van dit orgel is dat het vanuit twee ruimtes bespeeld kan worden en nog steeds gebruikt word.





De koninklijke badkamer met zinken tobbe, porseleinen bidet en bij behorend behang.

Deze kamer was in Oostenrijkste stijl uitgevoerd, was speciaal gedaan voor het eendaagse bezoek van keizer Frans Jozef van Oostenrijk. In de achterzijde van de kamer een gordijn waarachter het bed is opgesteld.


In dit Ledikant is de koning in 1914 op 75 jarige leeftijd overleden.

 

Van de ene hal door naar de andere hal, overal kom je ogen tekort, Houten lambrisering, prachtige stoffering van de muren. Uitgevoerd in brons, zijde en leer, het is allemaal te mooi om waar te zijn, echter het zit op de wanden.






Er is ook een heus theater in het pandje, hier werden toneel en opera voorstellingen gehouden als er weer eens vorstelijke gasten op visite kwamen.








Nogmaals een blik op het kasteel vanuit de tuin.

Verder vandaag nog naar het Monistair van Sinaia en de stad Brasov geweest.

Verslag hiervan in de volgende blog.

S'avonds weer terug naar de camping in Cheile Rasnoavei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten