zondag 9 oktober 2016

7 Oktober van Ceske Krumlov naar Donaustauf.


Vrijdag 7 Oktober.

Vandaag gaan wij weer wat meer naar het westen en gaan Duitsland binnen.en naar het kleine plaatsje Donaustauf gereden.  Hier is direct naast de CP elke vrijdag middag een kleine bauernmarkt met regionale producten.
 Hebben op deze Cp geen foto's gemaakt, zijn de kleine markt op geweest en hebben de wandeling naar het Walhalla gedaan.

De Beierse koning Ludwig de eerste had zichzelf een missie opgelegd. Na de verschrikkelijke nederlaag van zijn troepen tijdens de oorlog tegen Napoleon, heeft hij gezworen dat, indien hij weer koning zou worden, zou hij een monument ter herinnering aan de Duits sprekende mannen en vrouwen die een significante betekenis als inspirator en/of een belangrijke rol in de Duitse geschiedenis hebben vervult of in de toekomst gingen vervullen.


Het geheel moest het nationale Duitse museum gaan worden.

Onder de invloed van de historicus Johannes von Muller, ( deze heeft ook bepaald welke personen er in het gebouw opgenomen mochten worden ), het gebouw zou als een Panthenon gebouwd gaan worden. En de naam Walhalla krijgen als eerbetoon aan de oud Germaanse strijders die na hun dood naar het Valhalla ( het paradijs voor krijgers ) zouden gaan

Het Walhalla is, in 1825 toen Ludwig 1 weer tot koning was gekroond, weer actueel geworden.
De plannen werden gemaakt en de architect Leo von Klenze kreeg de opdracht om een monument dat tevens een tempel voor de ingezetene zou zijn. In 1830 is men met de bouw gestart en heeft 12 jaar geduurd. In 1842 werd het monument officieel overgedragen aan de koning en vervolgens geopend voor het Duitse volk.




 


 De zuilen hebben 3 mannen nodig om ze te kunnen omarmen.

Oorspronkelijk waren er 96 Buste's in het Walhalla opgenomen.Deze zijn allemaal gemaakt door Martin von Wagner.
Maar sinds 1962 op order van de Beierse ministerraad en op advies van de Beierse academie van wetenschappen worden er nieuwe buste's toegevoegd. Om de 5 en 7 jaar, op voorwaarde dat diegene ook een aandeel in het verbeteren van het leven in de wereld heeft gehad, worden er nieuwe aan toegevoegd.



 



Ook onze nobele leiders waren bij de oorspronkelijke 96 ingezetenen van het Walhalla.

De grote Duitse componisten en krijgsheren heb ik allemaal gelaten voor wat ze waard zijn.
Copernicus, Boerhaeve, Hugo de Groot en van Leeuwenhoek, Rubens waren namen die wij kenden.

Wel nog de zeehelden Tromp en de Ruyter gezien,
Van de moderne mensen was Conrad Adenauer, Einstein, en op voorhand een buste van moeder Theresa, deze mag pas in 2019 officieel omdat zij nog geen 20 jaar dood is (1999 overleden) .



Een gedeelte van de monumentale trap, deze gaat helemaal naar beneden en komt uit op de oevers van de Donau.






Deze afbeelding rechts geeft een beeld van Donaustauf in de 19e eeuw.  Links: de grote kerk in het dorp, midden: het zomerpaleis van de Beierse kuhrfursten, en rechts boven alles uit het walhalla.







Morgen verder naar Rothenbrug ob der Tauer.

Grtjs,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten